Anledning att jag skriver denna sida är att när jag skulle operera bort
min livmoder 7/4 – 2003.
Innan min operation så letade jag efter information som en galning på internet för att få veta så mycket som möjligt om operationen.

Men det var svårt att hitta information som var lätt att förstå.
Anledningen till att jag opererade bort min livmoder var att Jag fick höra av en läkare att min P-spruta kunde orsaka mina fibro symtom och efter som jag var nöjd med dom barn jag redan hade och det var inget alternativ att gå till baka till Mensvärk som varade i 1 ½ vecka osv.
Då bestämde jag mej för att ta bort livmodern….

7 april opererades bort livmodern efter viss envishet och hemlängtan så åkte jag hem 11april.

Det var lite för tidigt efter som jag vred mej i smärtor under hela helgen så 15 april åkte jag in på lasarettet igen för smärt behandling. Fick morfin sprutor var 4 timme dygnet runt tills jag åkte hem igen 17april.

Problemet för mej var att min Fibromyalgi gjorde allt så mycket värre.

Jag hade så fruktansvärt ont, men nu efteråt så är jag glad att jag gjorde denna operation.
Jag gjorde en abdominell hysterektomi, den tar längre tid att läka och är ett större ingrepp.

Personligen så tyckte jag nog att det inte var ett sånt smart val av mej som har problem med smärtor att

välja den större operationen, men jag ville inte ha någon läkare ”rotandes” i mellan mina ben.

Jag valde att även ta bort livmodertappen pga. min farmor har haft livmoders cancer och jag ville minska risken att få det jag också.

Jag vill inte avskräcka någon med ”fibro” att göra denna operation, det är så olika från person till person.

Det var en tjej till som hade fibro och gjorde samma operation, som klarade sig utan extra smärtor och mådde bra efteråt.

Jag kan bara önska er som har bestämt er för lycka till och krya på er.
Som ni kan läsa nedan fins det olika sätt att ta bort livmodern.

Att operera bort livmodern är en vanlig gynekologisk operation som kan klaras av antingen via slidan (vaginal hysterektomi) eller via ett bukärr (abdominell hysterektomi). Om det är tekniskt möjligt erbjuds man alltid att pröva vaginal hysterektomi eftersom detta vanligen innebär ett snabbare tillfrisknande. Ibland krävs det dock bättre tillgänglighet t ex på grund av kraftigt förstorad livmoder, sammanväxningar och parallella ingrepp på andra organ, vilket gör att man måste operera via öppnad bukvägg. 
Vid livmoderoperationer lämnas äggstockarna oftast kvar, men kan vid behov ibland avlägsnas samtidigt. På livmoderns plats lägger sig tarmarna, som normalt omger livmodern. De ägg som bildas framgent, från kvarlämnade äggstockar löses upp och försvinner utan problem. Man kan alltså inte bli gravid efter att operationen är avklarad. Menstruationen upphör givetvis helt. Hormoninsöndringen från äggstockarna påverkas inte av operationen. Samliv och känsloliv påverkas normalt aldrig till det sämre. Samlivet bör dock vänta under den första månaden efter operationen. Blodig underlivsflytning är vanligt i ett par veckor. Inga stygn behöver tas bort, de försvinner av sig själva.
Återbesök är sällan nödvändigt. Du får under det första året svara på en brevenkät om hur du mår efter operationen.


Vaginal hysterektomi

Operationen görs numera vanligen i ryggbedövning, som ofta också innebär en god smärtlindring de första timmarna efter operationen. Vid ryggbedövning läggs läkemedlet in via nål i ryggslutet, och du är vaken, men dåsig, under operationen. Den som hellre vill ha vanlig narkos och sova under operationen får naturligtvis göra det efter samråd med narkosläkaren. Ibland händer det att man pga. tex. trånga förhållanden tvingas byta till operation via bukärr och då också gå över till narkosmetoden.

Efter operationen har du första dygnet en eller två mjuka slangar inlagda i urinblåsan och mot operationssåret, för dränage av urin och sårvätska. Dessa tas vanligen bort dagen efter operationen.

Operationsdagen får alla två antibiotika för att motverka infektion. Vårdtiden är kort, de flesta ligger kvar ett par dygn efter operationen. Sjukskrivningstiden är också kortare än vid samma operation via bukväggen, vanligen två veckor.

Abdominell hysterektomi

Operationen sker vanligen i narkos. Du får en liten plastslang i armen där narkosmedlet sprutas in. Efter att du somnat får du en plastslang i halsen som garanterar fria luftvägar. Denna tas bort efter operationen, men kan dygnet efter ge lite skavkänsla.

Via ett lodrätt snitt eller ett horisontellt snitt ”bikini-snitt” under naveln öppnas buken och livmodern och eventuellt andra organ lyfts ut. Kvar blir en rad med stygn i slidtoppen och flera osynliga stygn i bukväggen.

Efter operationen har du en mjuk slang inlagd i din urinblåsa. Denna tas bort dagen efter operationen.

Den normala vårdtiden är fyra till fem dygn. Du blir därefter sjukskriven cirka en månad.

På nedre bilden ser du det röda och det är det som man tar bort under en sådan här operation.
Man brukar med andra ord behålla Äggstockarna så man slipper bli komma i klimekterie förtidigt, eller behöva äta hormontabletter…

Annonser